Follow Saya Di Google Plus

Tuesday, August 26, 2014

Sayonara MW, Annyeonghaseyo Seri Dewi & Keluarga

Teks: Netty Ah Hiyer
Foto: Samsung NX300ku

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah, Lagi Maha Mengasihani,

Tumpang glamour  'Tok Ti' sat!

Lebih dua minggu blog penulisan ini tidak terusik. Kesibukan pertukaran majalah membuatkan mood untuk menulis sedikit terganggu. Walaupun saya berpeluang pulang awal sedikit dari kebiasaan, namun tugasan mencari 'bahan' artikel masih lagi sama.

Tugasan seorang wartawan sememangnya begitu. Walau di campak ke mana sekalipun, mereka masih dan tetap akan menulis. Jadi tiada yang sukar sebenarnya. Tetapi sedikit sebanyak pertukaran majalah memberi sedikit tekanan. Seolah-olah menjadi wartawan kadet yang masih tercari-cari konsep dan fokus majalah saya sekarang ini, iaitu Seri Dewi & Keluarga.

Seminggu saya kepeningan mengadaptasi apa yang perlu. Selepas itu, saya kembali mengikut rentak. Bulan ini bermacam kejadian berlaku, sedikit sebanyak menurunkan mood mahu menulis. Untuk entri ini saja saya terpaksa buka dan tutup semula laptop. Kenapa? Tiba-tiba saya kekeringan idea.

Menulis juga amat berkait rapat dengan emosi, kejiwaan malah 'mood' penulis. Andai kelaut emosinya, maka tak bergeraklah blognya. Begitulah sebaliknya. Ini atas dasar pengalaman. Haish! Merepek apakah aku di malam-malam hening begini?

Mujur sudah siapkan tajuk awal-awal, jadi saya tahu untuk entri ini cerita apa yang mahu dikongsi. Ini cerita pertukaran saya ke majalah bulanan. Ramai teman fb ucap tahniah, alhamdulillah, walaupun bukan kenaikan pangkat tapi ini simbol keindahan dalam diri sendiri.

Hampir 10 tahun bersama MW jatuh bangun, sedih gembira di majalah yang dihasilkan secara mingguan menjadikan saya kadangkala semput seketika. Itu belum masuk cerita 'assignment' terutama 'cover' yang dicancel last minute. Pening kepalanya boleh membawa sampai tidak tidur malam berhari-hari.

Ibarat makan tak kenyang, minum bergelen-gelen pun masih juga haus, mandi berbaldi-baldi tetap juga tak rasa basah. Begitu teruklah perumpamaannya apabila deadline semakin hampir tapi 'individu' yang mahu dimuatkan cerita dalam majalah tidak ditemui lagi. Namun, pengalaman itulah yang menjadikan saya hari ini. Alhamdulillah, dapatlah juga saya berguru dengan Kak Nuri Supian yang kaya dengan idea segar dan evergreen itu. Semoga MW terus sukses.

Indahnya Perancangan Allah

Hendak kata jauh berbeza di majalah bulanan, tak juga. Sama sahaja, cuma saya kira lebih relaks untuk mengembalikan penulisan yang lebih baik dan berkualiti. Satu lagi, ianya perkara baru dan pasti semangat untuk menulis lebih berbeza. Sememangnya dalam hidup ini memerlukan perkara-perkara baru yang perlu kita lalui. Untuk tujuan pengalaman hidup sekaligus menjadi panduan untuk kita melangkah dengan lebih baik dan yakin.

Perancangan Allah itu ternyata cukup indah. Sebenarnya bukan sekali dua saya cuba mohon bertukar majalah, dari dua tahun lepas saya cuba mencari kelainan dalam diri. Barangkali, Allah belum beri dan saya pun ketika itu sekadar mencuba tidaklah meletakkan pengharapan yang tinggi.

Tahun ini saya mencuba lagi, cuma laluannya seakan lebih mudah. Sekali lagi saya tidak meletakkan pengharapan yang tinggi. Andai ada rezeki, dapatlah saya mencuba majalah bulanan. Waktu itu, saya mohon bertukar ke majalah Rasa (masak memasak you!) Macam tak berapa nak sesuai sangatlah. Tapi semua itu bisa di atur. 

Sememangnya, Allah tidak memberi apa yang kita minta, tapi dia memberi apa yang kita perlu. Begitulah halnya dalam pertukaran majalah ini. Dia memberikan apa yang saya perlu. Ternyata apa yang ada di majalah Seri Dewi & Keluarga tidak jauh beza. Ada cerita kisah masyarakat, ruangan VIP, orang susah menjadi senang lenang (berkat usaha tak berpenghujung) dan info-info berkaitan kekeluargaan, anak-anak dan sebagainya.

Yeay! Tidak tahu bagaimana mahu saya nyatakan kesyukuran itu. Walaupun hati gembira, tetap 'struggle' untuk meneruskan perjuangan menjadi orang media di zaman IT ini. Wow! bukan mudah sebenarnya mahu meneruskan survival ini. Namun, formula yang seringkali bermain-main di fikiran sedikitpun tidak luntur dari kotak ingatan saya. Saya bersyukur kerana dikurniakan suami yang sentiasa memberi idea bernas dan 'best' tentang survival ini. 

Yang mana, saya juga begitu mengharapkan sokongan teman-teman yang saya kenali. Tegurlah saya andai saya tersasar jauh dari landasan. Andai penulisan atau perkongsian di majalah baru ini tidak mencapai standard yang anda mahukan, maklumkan pada saya. Pasti akan diperbaiki sehingga ramai yang tidak lena tidur malam selepas membaca tulisan saya itu. Chewah! Berangan tak ingat Netty Ah Hiyer ini.

Saya juga mengharapkan agar pembaca blog saya ini sudi berkongsi cerita, bahan berita atau apa saja maklumat dengan saya. Emelkan ke nettyahhiyer@gmail.com.

Mana tahu, cerita yang anda rasakan biasa-biasa itu sebenarnya cukup luar biasa di mata orang lain. Tapi janganlah sudah emelkan kepada saya, lalu dikongsi pula di facebook sendiri. Mahu kongsi gambar berselfie dengan saya tak mengapa. Bukan apa, nanti hilanglah sifat eksklusif berita itu. Hmmmm, boleh 'follow'? 

Oh! Entri saya pagi-pagi sepie ni entah apa-apa mengarutnya. Lebih dua minggu tidak menulis di blog, idea penulisan saya jadi tidak tentu arah. Di pertengahan sampailah ke akhiran saya sudah langgar semua garis panduan. Ok, jangan tiru gaya saya kali ini. 

Entri ini adalah pemanasan kembali selepas sekian lama menyepi.


Belajar Asas Bina Blog dan Penulisan di:

http://netty-ahhiyer.blogspot.com/p/kelas-belajar-asas-blog-sertai-kami-di.html

Beli produk kecantikan NourAin Skincare dengan saya: 

https://www.facebook.com/kedaikaknetty

Jadi Rakan Niaga Akademi Bekerja Dari Rumah:

http://netty-ahhiyer.blogspot.com/p/blog-page_10.html


Related Posts with Thumbnails